sâmbătă, 22 aprilie 2023

 

Veghe de rugăciune pentru cea de-a 60-a Zi Mondială de Rugăciune pentru Vocații

 Cântec

 Privirea iubitoare și creativă a lui Dumnezeu a ajuns la noi în mod cu totul singular în Isus. Spre fiecare dintre noi se îndreaptă această privire a lui Isus plină de iubire. Să ne lăsăm atinși de această privire și să ne lăsăm duși de el dincolo de noi înșine! Și să învățăm să ne privim și unul pe altul în așa fel încât persoanele cu care trăim și pe care le întâlnim – oricare ar fi ele – să se poată simți primite și să descopere că există Cineva care le privește cu iubire și le invită să dezvolte toate potențialitățile lor.

Viața noastră se schimbă, când primim această privire. Totul devine un dialog vocațional, între noi și Domnul, dar și între noi și ceilalți. Un dialog care, trăit în profunzime, ne face să devenim tot mai mult cei care suntem: în vocația la preoția primită prin hirotonire, pentru a fi instrument al harului și al milostivirii lui Cristos; în vocația la viața consacrată, pentru a fi laudă a lui Dumnezeu și profeție a noii omeniri; în vocația la căsătorie, pentru a fi dar reciproc și generatori și educatori ai vieții.

(Papa Francisc, Mesaj pentru A 59-a Zi Mondială de Rugăciune pentru vocații, Roma 8 mai 2022).

 Invocarea Duhului Sfânt

Pe fundal muzical, între invocații, se poate prezenta în fața altarului câte o lumânare

 Duhule Sfinte, Mângâietorule, te ador cu umilinţă şi te rog cu toată ardoarea inimii să binevoieşti a mă ajuta să primesc sfintele tale daruri. Eu nu te pot primi, Duhule dumnezeiesc, fără ajutorul harului tău prevenitor. Fără tine nu pot să-ţi fiu plăcut. De aceea te rog ca, precum ai pregătit sfânta Inimă a Mariei pentru Întruparea Cuvântului veşnic, să pregăteşti şi inima mea ca să poată primi flăcările fericite ale iubirii tale, tu care vieţuieşti şi domneşti în vecii vecilor. Amin.

Duhule Sfinte, Sfinţitorul sufletelor noastre, dă-ne, te rugăm, darul fricii de Dumnezeu, pentru ca, având pururi conştiinţa vie a infinitei maiestăţi a Creatorului nostru şi a negrăitei lui iubiri, să fim gata a pierde toate, chiar şi viaţa, mai degrabă decât a-l supăra prin păcat. O, Marie, oglinda dreptăţii, dobândeşte-ne de la Duhul Sfânt acest dar care să ne dea căinţă desăvârşită pentru greşelile noastre din trecut şi putere să păstrăm cu sfinţenie poruncile lui Dumnezeu. Amin

Duhule Sfinte, Sfinţitorul sufletelor noastre, dă-ne, te rugăm, darul evlaviei, care să ne ataşeze de Tatăl ceresc şi să ne unească cu Isus, Fratele nostru, şi cu toţi oamenii, deveniţi, prin întruparea lui, fii ai aceluiaşi Părinte dumnezeiesc. O, Marie, vas vestit de cucernicie, dobândeşte-ne de la Duhul Sfânt acest dar, pentru ca în toate gândurile, cuvintele şi faptele noastre să ne arătăm adevăraţi fii ai lui Dumnezeu şi fraţi pentru toţi semenii noştrii. Amin.

Duhule Sfinte, Sfinţitorul sufletelor noastre, dă-ne, te rugăm, darul ştiinţei, ca toate lucrurile create şi toate evenimentele să ne vorbească despre Dumnezeu şi să ne îndemne la preamărirea lui. O, Marie, Chivotul legii, dobândeşte-ne de la Duhul Sfânt acest dar pentru ca, înălţându-ne de la cele văzute la cele nevăzute, să ne dezlipim inima de tot ceea ce este trecător, căutând numai împărăţia lui Dumnezeu şi sfinţenia lui. Amin

 

 Duhule Sfinte, Sfinţitorul sufletelor noastre, dă-ne, te rugăm, darul tăriei, care să ne umple de curaj întemeiat pe atotputernicia lui Dumnezeu, spre a duce la bun sfârşit tot ce ne cere chemarea noastră. O, Marie, Fecioară puternică, dobândeşte-ne de la Duhul Sfânt acest dar, pentru ca respectul omenesc să nu ne împiedice în îndeplinirea îndatoririlor noastre de creştini şi să fim gata de a suferi orice, mai degrabă, decât a călca poruncile lui Dumnezeu. Amin

Duhule Sfinte, Sfinţitorul sufletelor noastre, dă-ne, te rugăm, darul sfatului, care să ne arate limpede ce trebuie să facem în orice împrejurare şi care sunt mijloacele cele mai potrivite spre a ajunge la scopul vieţii noastre. O, Marie, Maica bunului sfat, dobândeşte-ne de la Duhul Sfânt acest dar, pentru a putea acţiona întotdeauna, cu umilinţă şi încredere, pentru înstăpânirea împărăţiei lui Dumnezeu în noi şi în lume. Amin

Duhule Sfinte, Sfinţitorul sufletelor noastre, dă-ne, te rugăm, darul înţelegerii, care să ne deschidă mintea spre a pricepe Cuvântul dumnezeiesc al Sfintei Scripturi aşa cum ni-l vesteşte Sfânta Biserică. O, Marie, Fecioară preaînţeleaptă, dobândeşte-ne de la Duhul Sfânt acest dar, ca să nu ne lăsăm înşelaţi niciodată de învăţături greşite, ci Cristos să trăiască pururi, prin dreapta credinţă, în sufletele noastre. Amin

Duhule Sfinte, Sfinţitorul sufletelor noastre, dă-ne, te rugăm, darul înţelepciunii, care să ne lumineze ochii sufletului spre a crede cu tărie adevărurile revelate şi a vedea toate lucrurile în lumina lui Dumnezeu. O, Marie, Scaunul înţelepciunii, dobândeşte-ne de la Duhul Sfânt acest dar, pentru ca, înflăcăraţi de iubire faţă de Dumnezeu, să împlinim voinţa lui în toate. Amin.

 

Să ne rugăm:

O Dumnezeule, care prin darul Duhului Sfânt conduci credincioşii la tot adevărul, fă, te rugăm, ca în acelaşi Duh, să participăm la adevărata înţelepciune şi să ne bucurăm necontenit de mângâierea lui. Prin Cristos, Domnul nostru. Amin.

 

Cântec

 

1.        Chemați la a fi un singur trup

 

Fiecare dintre noi face parte din Biserică ca un membru viu, mereu în relație cu ceilalți membri. Pentru a sublinia această unitate organică și vitală a Bisericii, sf. Paul folosește imaginea trupului și a diferitelor mădulare unite în unicul trup al lui Cristos prin Duhul Sfânt.

Nu este vorba despre o simplă solidaritate, dar despre o nouă logică care inspiră relaţiile în comunitatea creștină, unde fiecare este chemat să devină „o singură inimă şi un singur suflet” în „poliedrul minunat” al Bisericii lui Isus Cristos.

Susținuți de această viziune comună putem deci spune că există o vocaţie a întregului trup eclezial: aceea de a vesti Evanghelia și de a duce tuturor popoarelor mântuirea obținută de Domnul nostru Isus Cristos.

 Ascultă

 Din Scrisoarea întâi a sfântului apostol Paul către Corinteni (1Cor 12,12-14)

 Aşa cum trupul este unul şi are multe membre, iar toate membrele trupului, deşi sunt multe, formează un singur trup, tot la fel şi Cristos. Căci noi toţi am fost botezaţi într-un singur Duh spre a fi un [singur] trup, fie iudei, fie greci, fie sclavi, fie liberi, şi toţi am fost adăpaţi într-un singur Duh. Trupul nu este un singur mădular, ci mai multe.

 Din Cartea Faptele Apostolilor (Fap 4,31-33)

 Pe când se rugau, s-a cutremurat locul în care erau adunaţi; toţi s-au umplut de Duhul Sfânt şi vesteau cuvântul lui Dumnezeu cu îndrăzneală. Mulţimea celor care au crezut era o singură inimă şi un singur suflet. Niciunul dintre ei nu spunea că ceea ce are este al său, ci toate le aveau în comun. Apostolii dădeau mărturie cu multă putere despre învierea Domnului Isus şi ei toţi se bucurau de mult har.

 Din Exortația apostolică postsinodală Christus vivit (206-207)

 Pastorația tineretului nu poate să fie decât sinodală, adică una capabilă să dea formă unui „a merge împreună” care implică o „valorizare a carismelor pe care Duhul le dăruiește conform vocației și rolului fiecăruia dintre membri săi, printr-un dinamism de coresponsabilitate. […]

În acest mod, învățând unii de la alții, vom putea reflecta mai bine acel poliedru minunat care trebuie să fie Biserica lui Isus Cristos. Ea poate să-i atragă pe tineri tocmai pentru că nu este o unitate monolitică, ci o rețea de diferite daruri pe care Duhul le revarsă neîncetat în ea, făcând-o mereu nouă în pofida mizeriilor sale.

 Să ne rugăm cu ajutorul câtorva pasaje din Mesajul Papei Francisc cu ocazia celui de-a 53 Zi Mondiale de Rugăciune pentru vocații (17 aprilie 2016)

 Chemarea lui Dumnezeu are loc prin medierea comunitară

Dumnezeu ne cheamă să facem parte din Biserică şi, după o anumită maturizare în ea, ne dăruieşte o vocaţie specifică. Drumul vocaţional se face împreună cu fraţii şi cu surorile pe care Domnul ni-i dăruieşte: este o con-vocaţie. Dinamismul eclezial al chemării este un antidot pentru indiferenţă şi pentru individualism. Stabileşte acea comuniune în care indiferenţa a fost învinsă de iubire, deoarece cere ca noi să ieşim din noi înşine punând existenţa noastră în slujba planului lui Dumnezeu şi însuşindu-ne situaţia istorică a poporului său sfânt.

Vocaţia se naşte în Biserică

Încă de la apariţia unei vocaţii este necesar un adecvat „simţ” al Bisericii. Nimeni nu este chemat exclusiv pentru o regiune determinată, nici pentru un grup sau mişcare eclezială, ci pentru Biserică şi pentru lume. „Un semn clar al autenticităţii unei carisme este eclezialitatea sa, capacitatea sa de a se integra armonios în viaţa poporului sfânt al lui Dumnezeu pentru binele tuturor” (Evangelii gaudium, 130). Răspunzând la chemarea lui Dumnezeu, tânărul vede cum se extinde propriul orizont eclezial, poate să ia în considerare multiplele carisme şi astfel să facă un discernământ mai obiectiv. Comunitatea devine, în acest mod, casa şi familia unde se naşte vocaţia.

 2.        Chemați la reciprocitate

Isus ne cheamă, ne invită pe toți: „veniți și vedeți”. Suntem chemați să fim ucenici, conștienți că aceasta este originea vieții creștine, fiind într-o relație strânsă cu El. Numai recuperând această dimensiune a vieții noastre de credință vom putea simți cu adevărat că suntem frați și surori ai aceluiași Tată.

 Din Evanghelia după sfântul Ioan (In 1,35-39)

În ziua următoare, Ioan stătea din nou împreună cu doi dintre discipolii săi. Şi, privindu-l pe Isus care trecea, a zis: „Iată-l pe Mielul lui Dumnezeu!”. Cei doi discipoli ai săi l-au auzit vorbind şi l-au urmat pe Isus. Isus, întorcându-se şi văzându-i că îl urmează, le‑a zis: „Ce căutaţi?”. Ei i-au spus: „Rabbi – ceea ce, tradus, înseamnă «Învăţătorule!» – unde locuieşti?”. El le-a zis: „Veniţi şi vedeţi!”. Aşadar, au venit şi au văzut unde locuieşte şi au rămas la el în ziua aceea. Era cam pe la ceasul al zecelea.

 Cântec + expunerea Preasfântului Sacrament

 Psalmul 138

Te laud, Doamne, din toată inima,

[pentru că ai ascultat cuvintele gurii mele].

Îţi cânt înaintea îngerilor.

Mă prostern spre templul tău cel sfânt.

Laud numele tău pentru îndurarea şi adevărul tău,

căci ţi s-a mărit faima prin împlinirea cuvintelor tale.

 

În ziua în care te-am chemat, m-ai ascultat,

[m-ai îmbărbătat şi] mi-ai întărit sufletul.

Toţi regii pământului, Doamne,

te vor lăuda când vor auzi cuvintele gurii tale.

 Ei vor cânta căile Domnului,

căci mare este gloria Domnului.

 

Oricât de sus ar fi Domnul, el îl vede pe cel umil

şi îl recunoaşte din depărtare pe cel îngâmfat.

Chiar dacă trebuie să trec printr-o strâmtorare,

tu mă faci să trăiesc, în ciuda mâniei duşmanilor mei;

tu îţi întinzi mâna şi dreapta ta mă mântuieşte.

 

Domnul va duce la bun sfârşit [ceea ce a început] pentru mine.

Doamne, bunătatea ta este veşnică.

Nu părăsi, Doamne, lucrarea mâinilor tale!

 

Din Evanghelia după Sfântul Ioan (In 15, 1-8)

 Eu sunt viţa cea adevărată, iar Tatăl meu este viticultorul. Orice mlădiţă care este în mine, şi nu aduce rod, el o înlătură şi oricare aduce rod, o curăţă ca să aducă şi mai mult rod. Voi sunteţi deja curaţi, datorită cuvântului pe care vi l-am spus. Rămâneţi în mine, şi eu în voi! După cum mlădiţa nu poate aduce rod de la sine dacă nu rămâne în viţă, tot la fel nici voi, dacă nu rămâneţi în mine. Eu sunt viţa, voi sunteţi mlădiţele. Cel care rămâne în mine şi eu în el, acela aduce rod mult, pentru că fără mine nu puteţi face nimic. Dacă cineva nu rămâne în mine, este aruncat afară, la fel ca mlădiţa, şi se usucă; se adună, se aruncă în foc şi arde. Dacă rămâneţi în mine şi cuvintele mele rămân în voi, orice voiţi, cereţi şi vi se va face! În aceasta a fost glorificat Tatăl meu, ca să aduceţi rod şi să fiţi discipolii mei.

 Mulțumire

 În fața lui Isus din Preasfântul Sacrament dorim să ne amintim de vocația noastră și de cei care ne-au fost alături în diferite feluri și ne-au susținut: laici, persoane consacrate, preoți, părinți, frați, surori, prieteni. Arborele vieții noastre spune o poveste.

 Moment de tăcere pe un fundal muzical

 Mijlocire

 

Să ne gândim acum la cei pentru care dorim să ne rugăm pentru vocația lor, poate cunoaștem tineri care tind spre sfânta preoție ori viața consacrată sau logodnici care se pregătesc pentru căsătorie. Îi prezentăm pe toți aceștia lui Isus din Preasfântul Sacrament.

 

Tăcere pe un fundal muzical

 

3.        Rugăciunea credincioșilor

 Doamne, îți mulțumim și ți-i încredințăm pe Sfântul Părinte Papa Francisc, pe episcopii, pe preoții și diaconii noștri.

R: Sprijină-i cu puterea Duhului Sfânt

 Doamne, îți mulțumim și îți încredințăm toate persoanele consacrate, pe prietenii noștri călugări, pe călugăriţe şi pe membrii institutelor laice.

R: Sprijină-i cu puterea Duhului Sfânt

 Doamne, îți mulțumim și ți-i încredințăm pe toți călugării și pe toate călugărițele care trăiesc în comunități de viață contemplativă masculină și feminină.

R: Sprijină-i cu puterea Duhului Sfânt

 Doamne, îți mulțumim și ți-i încredințăm pe toți soții creștini, pe familiile noastre și pe laicii necăsătoriți care au ales să-și trăiască vocația primită la Botez.

R: Sprijină-i cu puterea Duhului Sfânt

 Doamne, îți mulțumim și ți-i încredințăm pe seminariștii, novicii, postulanții, logodnicii și pe toți cei care au început singuri o călătorie de discernământ asupra propriei lor vocaţii.

R: Luminează-i cu puterea Duhului Sfânt

 Doamne, îți mulțumim și ți-i încredințăm pe toți copiii, pe adolescenți și pe tineri.

R: Păzește-i cu puterea Duhului Sfânt

 Doamne, îți mulțumim și ți-i încredințăm pe cei căsătoriți, pe preoți, pe persoanele consacrate care se luptă în vocaţia lor sau pe care au abandonat-o.

R: Dă-le uşurarea şi speranţa Duhului Sfânt

 Doamne, îți mulțumim și ți-i încredințăm pe politicieni, pe cei cu funcții administrative, pe profesori și pe toți muncitorii.

R: Sprijină-i cu puterea Duhului Sfânt

 Doamne, te invocăm din toată inima: convertește inima și mintea celor care caută războiul și ajută-i să experimenteze iubirea și pacea ta.

R: Luminează-i cu puterea Duhului Sfânt

 Doamne, îți mulțumim și ți-i încredințăm pe cei săraci, pe prizonieri, pe migranți, pe cei exploatați și pe care suferă tot felul de violențe.

R: Susține-i cu puterea Duhului Sfânt

 Tatăl nostru

 Rugăciune pentru cea de-a 60-a Zi Mondială de Rugăciune pentru Vocații

 Tată bun, dătătorul vieții, toată creația, timpul, istoria ne vorbesc despre tine, despre iubirea ta pentru fiecare dintre noi.

Pe tine, care ne-ai chemat încă din sânul matern sădind în noi dorințe profunde de fericire și de plinătate, te rugăm să îl trimiți pe Duhul Sfânt pentru a lumina ochii inimii noastre pentru a putea recunoaște și valorifica tot binele cu care îmbogățești viața noastră.

Ajută-ne să ne lăsăm pătrunși de lumina ta pentru ca din Biserica ta să se răspândească culorile frumuseții tale și fiecare dintre noi, răspunzând propriei sale vocații, să participe la opera minunată și multiformă pe care vrei să o împlinești în lume.

Aceasta ți-o cerem prin Cristos, Domnul nostru. Amin.

 Toți să adorăm fierbine

Binecuvântarea euharistică

Cântec final

 

 

 

 

 

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu