marți, 31 octombrie 2017

III. Dumnezeu dorește altceva de la tine


În această cateheză ne vom concentra asupra conștientizării din partea adolescenților şi tinerilor că fiecare persoană umană face parte din planul lui Dumnezeu, o dorinţă a lui Dumnezeu chemată să devină realitate.  
Dumnezeu doreşte implicarea personală a omului în descoperirea proiectului pe care El îl are cu fiecare persoană în parte.

Obiectiv: Copiii şi tinerii vor enumera propriile lor dorințe și vor căuta în propria inimă dorinţa lui Dumnezeu.

Orice vocație își are izvorul în inima lui Dumnezeu, de acolo se revarsă peste omul concret care muncește, iubește și visează. În demersul indicării faptului că dorința lui Dumnezeu poate deveni dorința omului, vom urmări următoarele puncte:
1. Sfânta Scriptură
2. Un exemplu din zilele noastre
3. Dumnezeu vrea să îţi orietezi viaţa după dorinţa sa

1. Sfânta Scriptură

Cartea Sfântă conține istorii de viață concretă care scot în evidență dorința lui Dumnezeu de a alege oameni concreți care să fie colaboratorii săi pe pământ. Fiecare om are planul său de viitor, un vis care așteaptă să devină realitate. De mic copilul proiectează în viitor dorințele sale, pe care încearcă să le împlinească la joacă, la școală și în timpul liber. Uneori Dumnezeu lipsește din dorința înțeleasă ca proiect de viață; El nu are un loc al său. Se petrece câteodată că omul, cu bună știință, refuză categoric misiunea pe care Domnul i-o încredințează voind să se împlinească doar voința proprie, doar dorințele personale. Așa este cazul profetului Iona.
Domnul îi cere lui Iona să meargă în Ninive, cetatea cea mare, pentru a-i întoarce pe oameni de la calea lor cea rea spre Dumnezeu. Iona vrea să scape de această responsabilitate și se îmbarcă pe o corabie ce mergea la Tarsis, fugind de gândul lui Dumnezeu. Urcat pe corabie își alege un loc comod pentru a dormi. La un moment dat marea a început să se agite și valurile erau din ce în ce mai mari. Marinarii, aflați în pericol, au tras la sorți pentru a identifica vinovatul din cauza căruia corabia stătea să se scufunde; iar sorții au căzut pe Iona, de aceea a fost aruncat în apă și înghițit de un pește uriaș în burta căruia a stat trei zile și trei nopți, după care a fost aruncat pe uscat. Domnul i s-a adresat a doua oară lui Iona trimițându-l în Ninive pentru convertirea locuitorilor cetății. Profetul, de această dată, acceptă planul lui Dumnezeu și anunță poporului necesitatea întoarcerii la Cel Sfânt. Începând cu regele, oamenii și animalele, cu toții au postit, nu mâncau și nu beau nimic, s-au îmbrăcat în sac și și-au pus cenușă pe cap în semn de convertire și implorau pe Dumnezeu pentru a dobândi iertarea. Datorită vestirii și misiunii lui Iona poporul a fost salvat.
Domnul este cel care își îndreaptă privirea spre omul aflat în simplitatea lui, la locul său cotidian unde își desfășoară activitatea, își cheamă creatura la o misiune deosebită; este și cazul lui Elizeu, un simplu agricultor. El avea propriul său plan, propria sa muncă: lucra pământul când profetul Ilie, aruncându-și mantia peste el, îi destăinuie planul Domnului: de  a fi ucenicul său care să-i continue activitatea. Elizeu răspunde fără şovăire. În semn de bucurie, taie doi boi, pe care îi pregăteşte la focul făcut cu lemnul plugului şi oferă o masă de despărţire tuturor slujitorilor şi prietenilor, apoi îl urmează pe profet. Elizeu a înțeles că dorința lui Dumnezeu cu el depășește dorința sa limitată.

2. Un exemplu din zilele noastre: Tom Colucci, un pompier care devine preot

Timp de 29 de ani Tom Colucci a muncit la Departamentul pompierilor din New York, salvând multe vieți onorând profesia dificilă de pompier. După ce a trăit pe propria piele oroarea atacurilor de la World Trade Center, ceva s-a petrecut în inima sa și a înțeles categoric că a primit în dar chemarea de a deveni preot.
Colucci a spus că Dumnezeu a fost mereu lângă el, în toată viața sa. A fost lângă el când a lăsat universitatea și a devenit pompier, în 1985. A fost aproape de el când a primit gradul de căpitan. Tom, care nu s-a căsătorit niciodată, simțea de mai mult timp dorința de a deveni preot. Dar scenele văzute în timpul evenimentelor din 11 septembrie 2001 au fost cele care i-au confirmat chemarea sa.
În clipul, produs de TeleMater, televiziunea catolică italiană din USA, sub direcțiunea artistică a Anei Raisa Favale, Colucci a amintit: ,,În acea zi am văzut cea mai mare răutate a omenirii, dar și cea mai bună. Toți întreabau unde era Cristos în acea zi? Da, eu sunt sigur că i-am văzut fața printre cei care au sărit în ajutor, printre persoanele care au venit imediat ca să dea o mână de ajutor”.
A avut un accident neașteptat în timpul serviciului care l-a lăsat o rană la cap pentru care a avut două intervenții chirurgicale la creier, dar planurile sale erau doar amânate. A lăsat activitatea sa de pompier în 2005 și a intrat în seminar.
,,Are o mare empatie pentru oameni” a declarat despre el Jack Ginty, locotenentul aceluiași departament de pompieri, aflat acum la pensie. Și câteva luni în urmă și-a văzut visul cu ochii, la vârsta de 60 de ani, a fost hirotonit preot în cadrul unei celebrări oficiate de cardinalul Timothy Dolan.
,,Domnul mi-a dat harul de a fi un pompier, și eu am l-am dezvoltat în cel mai bun grad posibil. Acum îmi dăruiește harul de a fi preot, și o voi face cât mai bine cu putință”, a declarat părintele Colucci.
O mărturie contracurentului, o mărturie puternică și limpede a modului în care Dumnezeu se face prezent în momentele cele mai tragice ale omenirii. 
AICI puteţi viziona mărturia lui Tom Colucci.

3. Dumnezeu vrea să-ți orientezi dorințele după dorința sa
Evangheliile ne prezintă caracteristica dorinței celor doi frați, Iacob și Ioan, supranumiți fiii tunetului: să coboare fulgere și tunete peste samaritenii care refuzau primirea lui Isus. Fiii lui Zebedeu doreau mărirea, să șadă la dreapta și la stânga Mântuitorului; era umanitatea lor aceea care cerea slava și mărirea. Era dorința lor de a fi domni! Mântuitorul le cere schimbarea dorinței lor cu dorința inimii sale; această dorință implică o transformare radicală a dorinței omului prin începerea modelării propriei dorințe după etalonul divin. Acesta este procesul concret de formare vocațională care produce o creștere în inima tânărului care începe să dorească ceea ce dorește Dumnezeu.
În orice dorință se ascunde un pic din adevărul persoanei. Orice dorință dezvăluie poate istoria omului și manifestă, câteodată, ceva nesiguranță, dar ne indică și aspirația ideală, aceea pe care tânărul este chemat să fie ceea ce în mod probabil el nu cunoaște încă.
În acest sens vom putea să spunem că orice dorință este un pic și dorință vocațională, chiar și aceea care pare cea mai îndepărtată de rădăcină, care se ascunde în anumite trepidații, lupte, întrebări, tensiuni, temeri, dubii, conflicte, sau în instincte și pulsiuni naturale. Nu există întrebare prea mică, anxietate neglijabilă sau luptă irelevantă de la care nu se poate sau nu ar trebui să se plece spre acest drum către fântâna dorinței umane unde tânărul se umple în mod inevitabil cu proiectul lui Dumnezeu asupra lui. În acest sens s-ar putea înțelege strigătul psalmistului: ,,Doamne, înaintea ta este toată dorință mea” (Ps. 39,10).
Se tratează despre a săpa dorința. Săpatul este mișcarea în profunzime, în adânc, este un fel de drum spre sine însuși către originea dorinței, a luptei, a întrebării, a tensiunii, a tentației adolescentului și tânărului, ca un drum spre sine, către recuperarea propriilor rădăcini (un fel de întoarcere acasă), fără a avea pretenția ca obiectivul dorinței, motivul tensiunii, atracția tentației sau obiectul dorinței să se identifice cu cât e declarat de subiect.
Orice dorință, chiar și cea mai pământească sau aceea care poate să urmeze o altă direcție, poate deveni strada care duce la Dumnezeu, chiar și atunci când tânărul însuși este departe de a o conștientiza sau nega în mod explicit. Nu există dorinți prea mici sau mai puțin nobile, doar pământești sau prea materiale. Dacă orice dorință este imediat semnată de amprenta dezideratului divin, astfel este adevărat că orice dorință este orientată către Dumnezeu, unicul care poate să potolească și împlinească dorința umană.

Poți enumera dorința/dorințele tale cele mai profunde? Mai ales pe acelea pe care nu le-ai spus nimănui până acum! 
De unde poate să vină asemenea dorință/e, și unde ar putea duce? Cum o poți împlini? 
Care este adevăratul său punct de sosire?
Te poți identifica cu profetul Iona? Până la ce punct?
Vrei să accepți mantia aruncată de Altul pentru a fi ucenicul Său?
Ce poți spune despre dorința pompierului Colucci?


pr. Ioan Balan



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu