duminică, 15 octombrie 2017

Calitățile celui chemat de Dumnezeu

Un om, fiind gata de plecare într-o călătorie, şi-a chemat servitorii şi le-a încredințat bunurile sale. Şi unuia i-a dat cinci talanţi, altuia doi, iar altuia unul, fiecăruia după propria pricepere. Apoi a plecat.” (Mt 25, 14-30).

Cel chemat trebuie să aibă calităţile necesare pentru a putea răspunde Domnului, iar în discernământul vocaţional acesta este un punct important pentru a verifica autenticitatea vocaţiei. Dumnezeu nu cheamă o persoană fără a-i dărui calităţile necesare care să o ajute să fie capabilă să îl urmeze pentru a fi asemenea Lui.

Talente, capacități personale, potențialități, toate reprezintă un dar pe care Dumnezeu îl oferă unui tânăr pentru ca el să poată răspunde pe deplin chemării primite, cu încrederea necesară de a putea să o facă pe deplin.

Calităţile pot fi fizice, de caracter şi temperamentale, morale şi spirituale. Privesc orice sferă a persoanei, iar cu timpul trebuie să crească şi să se maturizeze.

Călăuzitorul spiritual trebuie să îl ajute să individualizeze aceste calități şi să îl ajute să facă lumină în sfera sa personală a fiecărui chemat pentru ca vocația să nu rămână doar în potență.
Din păcate, toate aceste daruri pot si îngropate sau să rămână sterile. Egoismul şi lenea pot fi acel pământ acid care împiedică sămânța să aducă rod. Sămânța cea bună moare, iar fructul nu se maturizează şi nici nu va crește vreodată.

Formarea propusă în seminarii sau în casele de formare călugărești poate, printr-o metodă bună şi de-a lungul unui drum străbătut în timp, să îl ajute pe tânăr să maturizeze calităţile sale, chiar dacă la început păreau șubrede şi lipsite de consistență. Nimeni nu se naște „învățat”, nimeni nu se naște „format”, dar cu toții trebuie să ne suflecăm şi cu bucurie să lucrăm pentru o bună maturizare transformare a vieţii noastre.


pr. Pius-Petru Iancu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu