duminică, 25 februarie 2018

Chemarea oricărui om: ascultarea de Cristos cel "frumos"



Postul Mare ne surprinde şi în acest an cu Evanghelia Schimbării la Faţă, un fragment plin de soare şi de lumină, care dă aripi speranţei noastre. O pagină de teologie în imagini: este vorba de a-l vedea pe Isus ca pe soarele vieţii noastre, iar viaţa noastră să se mişte sub soarele lui Dumnezeu. Isus cheamă din nou cu sine pe primii discipoli; totul este relatat din punctul de vedere al discipolilor, din ceea ce li se întâmplă lor, de pe calea pe care şi noi putem să o străbate pentru a ajunge să ne bucurăm de frumuseţea luminii. „I-a dus deoparte, pe un munte înalt numai pe ei şi i s-a schimbat înfăţişarea înaintea lor”: munții în Biblie sunt locuinţa lui Dumnezeu, dar oferă şi posibilitatea unei priviri noi asupra lumii, surprinse dintr-un nou unghi, observată din înălţime, dintr-un punct de vedere inedit, punctul de vedere al lui Dumnezeu.

Înțelegerea noastră, inteligența noastră, lumina noastră nu ne sunt suficiente, lucrurile în jurul nostru nu sunt clare, istoria şi căile viitorului deloc evidente. Asemenea lui Petru şi a celor doi însoţitori, şi noi suntem cerşetori de lumină, cerşetori de sens şi de cer. Iar credinţa pe care o căutăm este „viziune nouă asupra lucrurilor” (G. Mannucci), „vederea lumii într-o altă lumină” (M. Zambrano).

Petru ne deschide drumul cu exclamația sa extraordinară: „Învăţătorule, e bine că suntem aici”. Şi aş dori, bâlbâind asemenea primilor ucenici, să spun că şi eu am atins, cel puţin câte o dată, frumuseţea de a crede. Că şi pentru mine a crede a fost dobândirea frumuseții de a trăi. Credinţa vie coboară dintr-o uimire, dintr-o îndrăgostire, dintr-un „ce frumos!” care tremură în ochi şi în voce. Puterea inimii lui Petru este descoperirea frumuseții lui Isus, de aici vine elanul să acţioneze (să facem aici, imediat…). Mi se întâmplă şi mie: viaţa nu merge înainte prin porunci sau interziceri, dar printr-o seducere. Iar seducția se naşte dintr-o frumusețe, cel puţin întrezărită, chiar dacă doar puţin, chiar dacă doar pentru sclipirea unui moment: chipul frumos al lui Isus, privirea aruncată asupra abisului lui Dumnezeu. Privesc cei trei, se emoționează, sunt uimiți: în faţa lor s-a deschis revelarea minunată a unui Dumnezeu luminos, frumos, solar. Un Dumnezeu care trebuie gustat, un Dumnezeu care ne uimește. Şi care în orice fiu al său a semănat marea sa frumusețe.

«Apoi a venit un nor care i-a învăluit în umbră şi din nor a fost un glas: „Acesta este Fiul meu cel iubit, ascultaţi de el!”». Isus este Vocea devenită chip. Misterul lui Dumnezeu este de acum în întregime în Isus. Iar pentru noi, căutătorii de lumină, este trasat drumul care învaţă: ascultaţi-l, dăruiți timp şi inimă Cuvântului, până acolo încât să devină carne şi viaţă. Şi apoi urmați-l, iubind lucrurile pe care le iubeşte el, preferând pe cei pe care îi preferă el, refuzând tot ceea ce refuză el. Şi atunci vom vedea picătura de lumină ascunsă îi inima vie a tuturor lucrurilor, vom vedea un mugur de lumină care iese şi creşte în noi.

 pr. Pius Petru Iancu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu