duminică, 4 februarie 2018

Isus se apropie de omenirea rănită şi o vindecă



Isus iese din sinagogă şi merge în casa lui Simon Petru: începe Biserica. Începe în jurul unei persoane fragile, bolnave: „soacra lui Simon Petru zăcea la pat, având febră”. Isus o ia de mână, o ridică, o eliberează, iar ea, ne mai fiind reținută de problemele sale, poate acum să se ocupe de fericirea celorlalţi, care este adevărata vindecare pentru toţi.

„Iar ea a început să îi slujească”: Evanghelistul Marcu foloseşte acelaşi verb pe care îl utilizează în relatarea îngerilor care îi slujeau lui Isus în pustiu, după ispitiri. Femeia care era considerată o nulitate, este asimilată îngerilor, creaturile cele mai apropiate de Dumnezeu.

Această relatare a unei minuni umile, atât de neînsemnată, fără nici măcar un cuvânt din partea lui Isus, ne poate ajuta să încetăm cu teama noastră şi cu conflictele împotriva febrelor şi problemelor noastre. Ne poate inspira să credem că orice limită umană este un spațiu al lui Dumnezeu, locul unde se manifestă puterea lui.

Apoi, când s-a înserat, sfârșită fiind sâmbăta cu cele 1521 de interdicții ale sale (interzicea chiar şi vizitarea bolnavilor) toată durerea orașului Cafarnaum se revărsa la poarta casei lui Simon Petru: întregul oraş era reunit în faţa porţii. Înaintea lor se află Isus, în picioare pe prag, loc fizic şi loc al sufletului; în faţa lor este Isus, în picioare, între casă şi stradă, între casă şi piaţă; Isus iubeşte porţile deschise ce permit să intre priviri şi stele, polenul cuvintelor și riscul vieții, al durerii și al iubirii; iubește porțile deschise de Dumnezeu.

Aceste vindecări împlinite după apusul soarelui, când începea noua zi, sunt experimentarea unei lumi noi, relatată în ritmul Cărții Genezei: şi a fost seară şi a fost dimineaţă. Minunea, în frumuseţea sa tinerească, este începutul unei noi zile, prima zi a vieţii vindecate şi îndreptată spre înflorirea sa.

„Dimineaţa, încă pe întuneric, a ieșit şi s-a dus într-un loc retras şi se ruga”. O zi şi o seară pentru a se gândi la om, o noapte şi un răsărit pentru a se gândi la Dumnezeu. Pentru că în viaţă sunt izvoare secrete de care putem să apropiem buzele. Pentru că fiecare trăieşte din izvoarele sale, iar mai înainte de izvoare este Dumnezeu. Isus, chiar dacă este asediat, ştie să inventeze spaţii. În noapte! Acele spatii secrete care oferă sănătate sufletului, față în față cu Dumnezeu.

Simon Petru pornește pe urmele sale: nu un discipol care îl urmează pe învăţătorul său, dar îl urmărește, îl caută cu teamă; îl găseşte şi îi întrerupe rugăciunea: „toţi te caută”, lumea te vrea, iar tu stai aici pierzând timpul; ai avut un mare succes la Cafarnaum, să îl cultivăm.

Dar Isus nu este deacord! „Să mergem în altă parte”. Caută alte sate, o altă femeie care trebuie ridicată, o altă durere care trebuie îngrijită şi alinată. În altă parte, unde este mereu nevoie de eliberarea de demoni a existenţei şi a credinţei, anunțând că Dumnezeu este aproape de tine, cu iubirea, şi vindecă tot răul vieţii.


după E. Ronchi, Ristoro dell'anima: la preghiera notturna del Signore
pr. Pius Petru Iancu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu