vineri, 10 noiembrie 2017

Vocaţia: talent şi străduință

Talentul este acel dar înnăscut care aparține fiecărei ființe umane. Este un fel de predispoziție, de tendință spre a şti să faci bine un lucru. Când se vorbeşte de talent nu trebuie să ne gândim doar la artă sau la vreo profesie mai importantă. Talentul poate să fie exprimat în orice acțiune a vieţii noastre: de la realizarea unui tablou la pregătirea unui minunat tort care să fie expus în vitrina unei cofetării.

Toate persoanele au aceeaşi demnitate. Nu există talent mai important decât altul, Fiecare fiinţă umană trebuie să aibă oportunitatea de a găsi locul său în lume şi de a exprima mai bine propriile calități.

Primul ambient în care talentul poate să înflorească este cel al familiei. Părinții pot să îşi dea seama de calităţile propriului copil şi să îl ajute să le dezvolte. O istorie minunată este cea a pianistului Michel Petrucciani, care de mic copil a fost lovit de o grea suferință. Tatăl său, chitarist, şi-a dat seama  imediat de talentul fiului său şi l-a ajutat să studieze muzica. În ciuda dificultăților, Michel Petrucciani a reușit să devină unul dintre cei mai mari artiști de jazz ai tuturor timpurilor. În 1997 a cântat şi în faţa papei Ioan Paul al II-lea, într-un concert cu ocazia Congresului Euharistic de la Bologna.

Deseori talentul este şi o ocazie pentru a transmite lumii mesaje importante şi a aminti că anumite visuri, cu o puternică voinţă, pot să fie realizate. Ceea ce unește marii artiști între ei este cultura angajamentului, a străduinţei, dorinţa de a-şi deschide un viitor şi de a nu se mai opri în faţa posibilelor obstacole.

De ceva timp trăim timpuri de profundă criză economică. Unii pot gândi că pentru tineri este dificil să facă să iasă la suprafaţă talentul lor într-o epocă cum este cea a noastră. Însă adevăratul obstacol nu este criza economică, cât mai curând profunda criză de valori prin care trece societatea noastră.

De fapt, nu este suficient să fi talentat. Orice talent trebuie cultivat şi alimentat prin intermediul angajamentului, al sacrificiului, prin constanță şi dorinţa de a se îmbunătăți în fiecare zi. Deseori ni se întâmplă să vedem marii campioni ai sportului realizând victorii importante. Şi poate ne vine natural să spunem: „Acel fotbalist este un mare talent”. Dar ne-am întrebat ce se află în spatele acelor victorii? Cum se poate ajunge pentru a se exprima la niveluri atât de înalte?

Din sport putem să învățăm o lecţie foarte importantă. Dacă un atlet doreşte să cucerească o medalie, nu are alternative. Sunt în mod obligatoriu necesare ore de sudoare şi de antrenament. Acest exemplu este util şi în viaţa de zi cu zi. Tinerii pot învâţa ce înseamnă un sănătos spirit de sacrificiu. Şi ştim cât de importantă este mentalitatea într-o lume ca a noastră. Din păcate se face tot ce este posibil pentru a şterge cuvântul „efort” din vocabularul nostru pentru a-l substitui cu o dezolantă non-cultură a lui „Doresc totul şi imediat”.

Responsabilitatea este şi a anumitor canale mass media. În ultimii ani cei mai răi învăţători ai tinerilor sunt aşa numitele „reality show” de televiziune, programe în care persoanele se lasă spionate de public douăzeci şi patru de orie din două zeci şi patru. Acestea sunt principalii distribuitori de non-cultură, a lipsei de angajament. Îi determină pe cei tineri să creadă că persoanele care nu ştiu să cânte, nu ştiu să danseze şi uneori nu ştiu nici măcar să vorbească, pot dintr-odată să devină bogate şi celebre.

Conform acestui tip de non-cultură în viaţă nu foloseşte la nimic să studiezi, să te ostenești, să oboseşti, să te angajezi pentru a atinge un obiectiv. Este suficient să fi ales şi să apari în faţa camerelor şi să exprimi, de cele mai multe ori, latura cea mai rea din tine.

În sport, din fericire, anumite scurtături nu există, sau cine crede că există este taxat imediat. Antrenamentul, transpirația şi efortul personal sunt elementele esențiale la care nu se poate renunța. Câte odată şi puţin noroc poate ajuta, dar fără o solidă bază de angajament zilnic nu se ajunge nicăieri.

Doar aşa talentul poate să îşi facă loc în ziua de astăzi. Doar cine lasă la o parte superficialitate, mediocritatea, doar cine se distanțează de non-modelele succesului imediat, poate să îşi construiască propria viaţă pe o bază solidă. Adevăratul artist, în sensul cel mai pur al cuvântului, este cel care alimentează propriul talent străduindu-se, încercând şi reîncercând, depunând efort zi de zi pentru a creşte, petrecând zile întregi pentru a îmbunătăți capacităţile şi tehnica sa.

Un talent adevărat nu trebuie să aibă nevoie să recurgă la diferite efecte speciale sau cosmetizări. Este suficient să îl pună la dispoziția tuturor. „Cartea sa de vizită” nu este ceva inventat sau prefăcut, dar frumuseţea sa se află în normalitatea cu care face lucrurile. Cel ce caută însă succesul imediat se va baza doar pe aparențe, doar pe a fi „senzațional”. Ei pot cuceri cinci minute de celebritate, dar curând toţi îşi vor da seama că în spatele frumoasei „aparențe” nu se află nimic.

Aşadar, chiar şi astăzi, în cel de-al treilea mileniu, drumul spre a-ţi împlini vocaţia şi viaţa este unul singur: acela al străduinței. Orice talent are nevoie de efort şi sacrificiu. Să redescoperim şi să alimentăm o senină cultură a angajamentului înseamnă să construim noi drumuri pentru a oferi un viitor atâtor tineri.


pr. Pius Petru Iancu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu