joi, 31 martie 2022

 

Curajul de a răspunde mereu vocației noastre

 


Curajul este un cuvânt-cheie al vocației, pe care îl rostește Isus însuși în fața discipolilor înfricoșați: ”Curaj! Eu sunt, nu vă temeți!” (Matei 14,27). Deseori, ceea ce ne împiedică să alegem calea pe care Domnul o trasează pentru noi sunt fantasmele care se agită în inima noastră.

Când suntem chemați să lăsăm în urmă malul nostru sigur și să îmbrățișăm o stare de viață – precum căsătoria, preoția sau viața consacrată – prima reacție este reprezentată, deseori, de fantasmele incredulității: nu este posibil ca această vocație să fie pentru mine; este vorba oare de calea justă?

Domnul cere aceasta chiar de la mine?”. Da, în fața alegerilor mari ale vieții, precum căsătoria sau consacrarea, Domnul știe că este nevoie de curaj.

(Papa Francisc, din Mesajul pentru Ziua Mondială a Vocațiilor din 2019)

 

Pentru a urma o vocație și în a rămâne fidel acesteia se cere mereu curaj. Curajul este o formă de manifestare a  credinței. În diferitele situații pe care ni le pune la dispoziție exercitarea vocației noastre va trebui să arătăm credința noastră sub forma curajului. Iată un exemplu:

Aflat în vacanță cu prietenii, părintele Liam Ryan, un preot australian, a salvat de la moarte un surfer atacat de un rechin alb. El a atribuit acest curaj Providenței Divine.

Istoria s-a petrecut la 31 iulie 2020. Phil Mummert, un surfer în vârstă de 28 de ani, se afla la 100 de metri de plaja de la Bunker Bay, situată la trei ore de mers cu mașina de orașul Midland, unde își desfășoară activitatea părintele Liam Ryan, capelan la Spitalul public Sfântul Ioan al lui Dumnezeu.

Providența a dorit ca în acea zi părintele Ryan să fie în vacanță pe acea plajă cu prietenul său cel mai bun Jess și familia acestuia. Ambii sunt surferi cu experiență. În acea zi au decis să facă un tur de surf pe apele de la Bunker Bay. Povestește părintele Liam: Eram în apă de puțin timp și vâsleam să prindem al doilea val când am observat un mare rechina lb de cinci metri la suprafața apei că urmărea un surfer.

Ceea ce a urmat a fost teribil. Rechinul s-a aruncat asupra lui, mușcând din placa sa de surf și din partea de jos a piciorului și aruncându-l în apă. Surferul atacat a avut un reflex bun. A reușit să se apere cu placa sa pe care rechinul a mușcat-o de la jumătate. Surferul era terorizat de imensul rechin care îl înconjura. Toți ceilalți surferi prezenți au fugit imediat pe plajă. Totuși, părintele Ryan cu prietenul său Jess și un alt surfer, Alex Oliver, plini de curaj au mers în direcția celui rănit și au reușit să-l salveze, fără îndoială, datorită intervenției divine. Spune părintele Liam: Phil a avut mare noroc, am aflat mai târziu că puțin i-a lipsit rechinului să-i atingă artera principală. Voi puteți să numiți aceasta noroc, dar eu o consider că a fost Providență.

Pentru această faptă eroică părintele Liam Ryan și ceilalți doi surferi au primit distincția Bravery Medal. Această medalie prestigioasă este acordată doar cetățenilor care și-au pus viața în pericol în mod dezinteresat pentru a proteja viața altora.

Cu bucurie și modestie, după ce a primit această distincție a spus că a acționat din instinct și că a fost însoțit de Providență. În urma acestei salvări reușite părintele Ryan și Phil au devenit prieteni apropiați, iar prietenia lor continuă și la doi ani de la această întâmplare.

Cum îmi manifest eu curajul?

Reprezintă pentru mine curajul o formă de credință?

Cum îmi abordez eu vocația? Cu curaj sau cu indiferență?

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu