luni, 6 februarie 2023

Prin bolnavi mai aproape de Domnul

 

                         Îngerul laboratorului

Sora Luisidia Casagrande a murit la 7 ianuarie 2023, la vârsta de 104 ani. Istoria ei este foarte interesantă. Timp de 68 de ani această călugăriță italiancă a lucrat fără oboseală ca infirmieră la Spitalul Borgo Trento din Verona, Italia, astfel că datorită devotamentului ei a fost supranumită cu afecțiune îngerul laboratorului.

Sora Luisidia, după numele civil, Lina, a fost infirmieră șef al laboratorului de analize medicale la Spitalul Borgo Trento, Verona. Pe la vârsta de 14 ani descoperă că este chemată la viața consacrată și după mai mulți ani de discernământ, în 1938, la vârsta de 20 de ani, ea pronunță voturile în cadrul Congregației Surorile Milostive.

După absolvirea studiilor ca infirmieră este integrată în personalul spitalului Borgo Trento chiar în duminica Paștelui din anul 1939 și a fost repartizată să lucreze la laboratorul de analize medicale.  

În 1943 a început ocuparea Italiei de către naziști. Orașul Verona a fost și el prins sub ocupația nazistă. Acest lucru nu a împiedicat-o pe sora Luisidia de a-și continua munca sa. În relație cu ocupanții străini, pentru a se îngriji de bolnavi, tânăra soră, s-a arătat de multe ori inventivă, punând la cale strategii pentru ca naziștii să nu o descopere.

Timp de un an de zile, sora Luisidia ajungea foarte de dimineață la spital, spital care era rezervat pentru militari, și punea deoparte mai multe lucruri necesare pentru analizele medicale cât să încapă în patru sicrie. După aceea, ea îl chema pe șoferul care căra sicriile, șoferul fiind om de încredere și, în loc să meargă la cimitir, mașina în care se găsea și sora, ajungea la un alt spital situat în Piața Sfântul Duh unde pacienții civili o așteptau pentru a fi îngrijiți.

 S-a întâmplat și un fapt tragic: în noaptea zilei de 5 iulie 1944, pe când sora se găsea în spital pentru a-i îngriji pe bolnavi, un bombardament a ucis 45 de pacienți și cinci surori din comunitatea ei.

După război, sora Luisidia și-a consacrat întreaga viață în serviciul bolnavilor, dând dovadă de o umanitate și bunătate fără măsură. Datorită dedicării ei în slujirea bolnavilor, ea a primit mai multe decorații. În 1976 Institutele medicale din Verona i-au decernat medalia de aur iar în anul 2007 ea a primit titlul de Cavaler al Ordinului de merit al Republicii Italiene.

Sora Luisidia a lăsat în urmă un adevărat exemplu, mai ales pentru bolnavii de care s-a îngrijit. Pentru ea munca depusă în folosul bolnavilor a fost o adevărată misiune, un mod particular de a avea grijă de oameni și, prin ei, l-a simțit pe Domnul viu și prezent.

Sursa: aleteia.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu