duminică, 6 ianuarie 2019

Ai găsit Copilul?


Epifania, sărbătoarea căutătorilor de Dumnezeu, a celor care sunt departe, care au pornit la drum în urmarea unui profet interior, care are cuvinte asemănătoare cu cele ale lui Isaia. „Ridică-te, luminează-te”. Două verbe minunate: ridică ochii, priveşte în înălțimi şi împrejur, deschide ferestrele pentru ca şi în casa ta să se respire aer proaspăt. Priveşte, caută o fisură, un colț de cer, o stea polară, iar de acolo de sus interpretează viaţa, plecând de la obiective înalte.

Evanghelia relatează căutarea lui Dumnezeu ca o călătorie, pe ritmul caravanei, cu pasul unei mici comunități: merg împreună, atenți la stele şi atenţi unul la celălalt. Fixând cerul şi în acelaşi timp ochii celui alături de care călătorește, încetinind pasul după măsura pasului celuilalt, a celui care are mai multe dificultăți. Apoi vine momentul cel mai surprinzător: drumul Magilor este plin de erori; pierd steaua, găsesc marele oraș în locul micuțului sat; îl întreabă despre copil pe un ucigaş de copii; caută o curte regală şi găsesc o casă săracă. Dar au infinita răbdarea să reînceapă. Drama noastră nu este să cădem, dar să ne predăm în faţa căderilor.

Şi iată, au văzut copilul în brațele mamei, s-au prosternat şi i-au dăruit daruri. Darul cel mai prețios pe care magii l-au adus nu este aurul, este chiar călătoria lor. Un dar neprețuit sunt lunile petrecute în căutare, mergând şi continuând să meargă după o dorință mai puternică decât pustiul străbătut sau decât oboselile întâmpinate. Dumnezeu doreşte ca noi să îl dorim. Dumnezeu este însetat de setea noastră: darul nostru cel mai mare. 

Intrând în casă, au văzut copilul împreună cu Maria, mama lui. Căzând la pământ, l-au adorat. Adoră un copil. Ce lecție plină de mister: nu Omul de pe cruce, nici Înviatul glorios, nu un Om înțelept cu cuvinte de lumină, nici un Tânăr plin de vigoare. Dar pur şi simplu un copil. Crăciun Dumnezeu nu este doar asemenea nouă, nu este numai un Dumnezeu-cu-noi, însă este si un Dumnezeu micuţ între noi. Iar de el nu poţi să te temi; de un copil pe care îl iubeşti nu poţi să te îndepărtezi. 

„Mergeți şi informați-vă cu exactitate despre copil şi, când îl veţi fi găsit, faceți-mi cunoscut şi mie ca să merg şi eu să-l ador!” Irod este ucigătorul visurilor încă în fașă; el este şi în interiorul nostru, este acel cinism şi acel dispreț care distrug visuri şi speranțe. Cât aş vrea să răscumpăr şi să eliberez aceste cuvinte din profeția morţii şi să le repet prietenului meu cel mai bun, teologului, artistului, poetului, omului de știință, omului de pe stradă, fiecărui: Ai găsit copilul? Te rog, caută în continuare, cu grijă, în istorie, în cărți, în inima lucrurilor, în Evanghelie şi în persoane; caută în continuare, fixând abisurile cerului şi abisurile inimii, şi apoi spuneţi-mi şi mie cum să povestesc o istorie de iubire, pentru ca să merg şi eu şi să îl ador, cu visurile mele salvate din faţa tuturor Irozilor istoriei şi ai inimii. 

după Ermes Ronchi, "Il dono più prezioso dei Magi? Il loro stesso viaggio"


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu